انواع سرباتری خودرو

انواع سرباتری خودرو

انتخاب سرباتری مناسب برای خودرو مهم است. این انتخاب می‌تواند عملکرد و طول عمر خودرو را بهبود ببخشد. برای اینکه بدانیم بهترین نوع سر باتری ماشین کدام است، بهتر است ابتدا با انواع سرباتری خودرو آشنا شویم و سپس مقایسه انجام دهیم.

انواع سرباتری خودرو

به طور کلی سرباطری به دو دسته تقسیم می شود:

  1. سرباتری دیزلی : سرباتری دیزلی بیشتر در خودرو های سنگین و ژنراتور و لنج ها کاربرد دارد و از لحاظ فیزیکی کمی بزرگتر از سرباتری های سواری می باشد.
  2. سرباتری سواری : این نوع از سرباتری ها معمولا برای خودرو های سواری مورد استفاده قرار می گیرد و از لحاظ وزنی کمی سبک تر از سرباتری های دیزل می باشد همچنین مصرف این نوع از سر باتری ها بیشتر می باشد.

وظیفه سرباتری خودرو

سر باطری یکی از اجزای حیاتی خودرو است که وظیفه اتصال باتری به سیستم برق و راه‌اندازی موتور را بر عهده دارد.

اصول انتخاب سرباتری مناسب

  • سرباتری باید به اندازه لازم استحکام و ضخامت داشته باشد تا بتواند در برابر عوامل مختلف از خود مقاومت بالایی را نشان دهد.
  • لازم است حین سفت نمودن به طور کامل روی هر دو قطب باتری بسته شود و از آن جدا نگردد.
  • تمامی اتصالات و پیچ های مربوط به آن کیفیت بالایی داشته باشند.
  • بهتر است سر باتری ها مجهز به سرپوش یا کاور باشند.
  • سرباتری ها باید به صورت سریع باز و بست شوند مانند سرباتری اهرمی، تا در صورت اتصالی بتوان سریعاً برق را قطع کرد.

بهترین نوع و جنس سرباتری خودرو

انواع سرباتری خودرو از آلیاژهای مختلفی ساخته می شوند که عبارتند از سرباتری سربی، برنجی، مسی، فلزی، آلومینیومی، برنزی، کروم و روی

  • سر باتری سربی: از بهترین و محبوب ترین سر باتری ها است. این سر باتری به علت استحکام زیاد، چسبندگی بیشتری بین قطب منفی و مثبت ایجاد می کند.
  • سر باتری مسی: بهترین سر باتری مسی است زیرا در ساخت آن از فلز مس بهره گرفته شده و قدرت رسانایی آن نسبت به برنج و سرب بیشتر است.
  • سر باتری برنجی: آلیاژی مهم است که در ساخت باتری استفاده می شود و در مقایسه با انواع سرباتری، نوع برنج قدرت زیادتری در منتقل شدن انرژی دارد.
  • سر باتری اهرمی: سر باتری اهرمی یا گیره ای یا به اصطلاح سرباتری کلیپسی، داری روکش قلع و مس است و انتقال برق را خیلی خوب انجام می دهد.
  • سر باتری برنزی: فلز برنزی شباهت زیادی به نوع برنجی دارد ولی مقاومت آن بیشتر از برنجی است. برنز خیلی سخت سولفاته می شود و نصب آن بر روی باطری راحت است.

جدول مقایسه انواع سر باتری خودرو

سر باتری توربو سر باتری RA-DE سر باتری سربی نرم زرندی سر باتری اهرمی سر باتری برنجی RBC
سرباتری توربو

سر باتری ماشین

سر باتری سربی
سر باتری اهرمی
سر باتری برنجی
جنس آلومینیومی برنجی شمش سرب فولادی برنجی
سواری / دیزلی سواری سواری سواری سواری سواری و دیزلی
میزان رسانایی رسانایی کمتر از سرب و برنج رسانایی بالاتر از سرب رسانایی کمتر از برنج و مس رسانایی بالاتر از سرب رسانایی بالاتر از سرب
انعطاف پذیری متوسط بسیار بالا بالاتر از برنج ندارد بسیار بالا
استحکام متوسط بسیار بالا بالا بسیار بالا بسیار بالا
مقاومت در برابر اکسید متوسط بسیار بالا بسیار بالا بسیار بالا بسیار بالا
راحتی نصب متوسط متوسط متوسط بسیار بالا متوسط
ایـمـنی معمولی معمولی معمولی بسیار بالا معمولی
قیمت سرباتری پایین مناسب متوسط متوسط مناسب

 

اهمیت تعویض صحیح سرباتری خودرو

برداشتن سر باطری در تایم کوتاه مشکلاتی مانند ای سی یو، روشن شدن چراغ چک و خیلی از مسائل را حل می کند. برداشتن سر باطری برای مدت زمان زیاد موجب خالی شدن باطری خودرو و به وجود آمدن مشکل برای ای سی یو می شود. این محصول قطعه ای فلزی است که هدایت الکتریکی بالایی دارد و از یک جهت به قطب باتری و از جهت دیگر به سیم وصل می شود.

در گام اول باید بدانید باز و بسته کردن بست ها باید بدون ایجاد تماس با بدنه صورت پذیرد و قبل از برداشتن سر باتری ماشین باید ماشین را خاموش کنید و هیچ گاه در زمان روشن بودن، سر باتری را در نیاورید.

  • باز کردن سر منفی باتری

معمولا سر منفی باتری به رنگ مشکی یا آبی است. برداشتن سر باطری همیشه باید از سر منفی آن شروع شود. برای این کار از انبردست، آچار و یا وسایل دیگری که در دفتر راهنمای خودرو بیان شده است استفاده کنید. سپس پیچ یا مهره ای که سر باتری نوع منفی را در جای خود حفظ می کند، شل کرده و بعد از آن سر منفی باطری را جدا کنید. بعد از جداسازی سر باتری نوع منفی، کابل را در جایی امن قرار دهید که با باتری تماسی نداشته باشد.

  • باز کردن سر مثبت باتری

سر مثبت باطری خودرو داری رنگ قرمز است که بعد از باز کردن سر منفی، دقیقا همین فرایند را برای سر مثبت باطری تکرار کنید. دوباره مطمئن شوید که کابل را دور از باطری نگه می دارید تا تماسی با آن نداشته باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *