در این مقاله با تشخیص برق دزدی خودرو آشنا خواهیم شد و به راه حل های برطرف کردن آن اشاره خواهیم کرد.
تشخیص برق دزدی خودرو
برق دزدی به معنی مصرف برق از باتری خودرو توسط یک یا چند مورد از اجزای ماشین در زمانی که ماشین خاموش است، می باشد. معمولا بیشترین احتمال برق دزدی ماشین از جانب رادیو، سیستم پخش خودرو، دزدگیر، کویل، وایرهای شمع و سیستم قفل مرکزی است.
برق دزدی میتواند به دلیل وجود اشکال در سیستم الکتریکی ماشین از جمله کویل و وایر شمع باشد. کویل نوعی سیمپیچ القایی است که در سیستم احتراق خودرو، برای تولید جریان برق با ولتاژ بالا و کمک به جرقه زدن شمع به کار میرود. وظیفه انتقال این برق از کویل به سر شمع، به عهده وایر شمع است.
برق دزدی کویل و برق دزدی وایر شمع و نیز اشکال در فیوزها از شایعترین عوامل تخلیه باتری خودرو هستند که میتوانند از یک شب تا صبح ظرف چند ساعت باتری را خالی کنند؛ به طوری که وقتی صبح استارت میزنید ماشین روشن نمیشود.
برق دزدی دزدگیر
خودروسازان معمولاً توصیه میکنند مالکان خودروها از نصب دزدگیرهای متفرقه روی خودروهای خود اجتناب کنند چراکه احتمال وجود مشکلاتی در سیستم برقی وجود خواهد داشت. یکی از بخشهایی که میتواند باعث برق دزدی شود دزدگیر است. با روشهای یاد شده میتوانید بفهمید که آیا برق دزدی از دزدگیر است یا خیر.
برق دزدی کویل
وظیفه کویل افزایش ولتاژ برق موردنیاز در سیستم جرقهزنی یا شمعهاست هرچند خرابی و نیمسوز شدن آن میتواند منجر به برق دزدی شود. مشاهده علائمی همچون ضعیف شدن نور چراغها، دیر استارت زدن، ریپ زدن موتور و… میتوانند جزو علائم برق دزدی باشند.
از آنجایی که کویل یکی از قطعات حساس سیستم برقی خودروست توصیه میشود برای بررسی برق دزدی آن به یک باتریساز و متخصص خبره مراجعه کنید.
برق دزدی در وایر شمع
اغلب در اثر آسیب دیدن عایق وایر شمع، برق دزدی رخ میدهد که همین موضوع باعث بروز مشکلات دیگری از جمله افزایش مصرف سوخت و عملکرد نامناسب موتور خواهد شد. جهت بررسی برق دزدی در وایر شمع میتوان به آن اسپری یا آبپاش زد.
در صورت شنیدن صدا یا دیدن نور و جرقه با اطمینان میتوان گفت که برق دزدی در این قطعه رخ میدهد. جهت رفع برق دزدی وایر شمع لازم است به نمایندگیهای مجاز تعمیر خودرو مراجعه کنید.
برق دزدی ضبط ماشین
زمانی که ضبط ماشین خود را خاموش نکنید عواقب بدی در انتظارتان خواهد بود که خالی شدن باتری و خرابی آن میتواند بخشی از هزینهها باشد. یکی از دلایل خاموش نشدن ضبط و برق دزدی آن به سیستم کشی اشتباه رادیوپخش مربوط میشود.
به احتمال زیاد با رفع مشکل در سیمکشی سیستم رادیوپخش مشکل برق دزدی حل خواهد شد اما احتمال دارد مشکل از موارد دیگری همچون کلید استارت و مشکلات مربوط به آن نیز باشد.
برق دزدی قفل مرکزی
قفل مرکزی خودرو وظیفه باز و بسته کردن دربها را بر عهده دارد. این سیستم از یک واحد کنترل الکترونیکی تشکیل شده و با دریافت سیگنالهای میکرو سوییچ نصب شده در کلید اقدام به باز و بسته کردن دربها میکند. وجود هرگونه اشکال در سیمکشی، فیوزها و سوکت ها میتواند باعث برق دزدی قفل مرکزی شود که با روشهای یاد شده میتوان آن را تشخیص داد.
برق دزدی در دینام
دینام نیز یکی از قطعاتی است که می تواند باعث برق دزدی شود. همانطور که میدانید اصلیترین وظیفه این قطعه تقویت برق و فرستادن آن به نقاط دیگر ماشین میباشد. گاهی اوقات ممکن است سوکتها و سیمهای دینام دچار اختلال و مشکل شوند که در این حالت نیاز به تعمیر یا تعویض آن خواهد بود. با رفع علت برق دزدی دینام میتوانید عملکرد آن را بهبود بخشید.
علائم برق دزدی خودرو
- ضعیف شدن نور چراغ عقب و جلوی خودرو و پرشدار شدن آن
- دیر عمل کردن استارت و مکث آن میتواند از نشانههای برق دزدی باشد.
- کاهش و ضعف عملکرد موتور خودرو
- ریپ زدن و خاموش شدن موتور خودرو در حال حرکت
- صدا دادن دینام
- قطع و وصلی ضبط و سیستم پخش خودرو
- داغ شدن سیم ها و باتری
روش های تشخیص برق دزدی خودرو
قبل از هر کاری، همه لوازم جانبی مثل رادیو، کولر، چراغها و برفپاککن را از ماشین جدا کنید و مطمئن شوید هیچ یک از وسایل الکتریکی روشن نیست. بعد ماشین را خاموش کنید و سوییچ را بردارید.
درب صندوق و دربها را ببندید که هیچ مدار الکتریکی فعال نباشد. همه کابلها را جدا کنید، حتی دستگاه GPS و شارژر. دستکش عایق بپوشید. این کار را در هوای آزاد و تهویه خوب انجام دهید.
مطمئن شوید باتری کاملاً شارژ شده. در واقع باید باتری سالم و بدون مشکل باشد تا دلیل دزدی برق رو بتوان پیدا کرد.
روش اول : برداشتن سر باتری یا بست باتری
اگر ماشین شما برق دزدی داشته باشد سر باطری خودرو یک رابط بین مصرف کننده باتری ماشین و خود باتری ماشین میباشد که با برداشتن سر باتری این ارتباط قطع میشود و مصرف کننده نمیتواند باتری ماشین شما را تخلیه کند.
در صورتی که صبح با استارت زدن، ماشین شما به راحتی روشن شد یعنی در سیستم برقی ماشین شما یک بخش معیوب وجود دارد که باعث برق دزدی میشود. ولی اگر ماشین شما با استارت زدن به راحتی شروع به کار نکرد یعنی ماشین شما برق دزدی ندارد. پس در این صورت باتری ماشین، دینام ماشین و استارت ماشین خود را چک کنید.
روش دوم : تست با لامپ
ماشین را خاموش کنید. سوئیچ را از روی ماشین بردارید. لامپ ها و وسایل برقی ماشین را خاموش کنید.
یک لامپ کوچک 12 ولت و نهایتا 3 آمپری تهیه نمایید. لامپ خود را به دو سیم رشته ای مجهز کنید. اتصالات باتری را چک کنید که همگی سفت باشند. همه درهای ماشین و صندوق عقب را ببندید.
اگر ماشین شما دزدگیر دارد در حالی که در کاپوت باز است کلید فشاری درِ کاپوت را فشار دهید تا دزدگیر شما به صدا در نیاید.
کابلی که به قطب منفی باتری متصل میباشد را جدا کنید. کابل را با دست به بدنه لامپ متصل کنید. ته لامپ را به قطب منفی باتری ماشین متصل کنید. در این صورت دو حالت ممکن است برای لامپ پیش بیاید:
لامپ به مدت کوتاهی با نور بسیار ضعیفی روشن و سپس خاموش شود که نشانه ی این است که ماشین شما برق دزدی ندارد.
لامپ روشن بماند و خاموش نشود؛ که در این صورت ماشین شما برق دزدی دارد.
در ماشین هایی که سیستم مولتی پلکس یا سیستم انژکتور ECU و دارای کارت حافظه یا RAM باشند مانند پژو 206 سعی کنید روند بررسی از یک دقیقه طولانی تر نشود تا اطلاعات ذخیره شده در کارت حافظه در اثر جدا شدن کابل منفی از بین نرود.
روش سوم : تست با لامپ
تمامی مراحل بالا را انجام دهید اما این بار یکی از بست های باتری را جدا کنید. یک سر سیم دارای لامپ را به قطب باتری و یک سر دیگر را به بست باتری که جدا کردید وصل کنید.
در این حالت اگر لامپ بصورت متناوب روشن شد:
جعبه ی فیوز خودرو را باز کنید. شروع به جدا کردن و جا زدن تک تک فیوزها کنید. با کشیدن یکی از فیوزها لامپ خاموش میشود. وقتی لامپ خاموش شد برق دزدی دقیقا مربوط به همان سیستم برق خودرو است.
اگر لامپ بصورت ضعیف و نامتناوب روشن و خاموش شد برق دزدی مربوط به دزدگیر می باشد.
اگر لامپ روشن نشد برق دزدی وجود ندارد.
روش چهارم : تست با آمپرمتر یا آمپرسنج
ماشین را خاموش کنید. سوئیچ را از روی ماشین بردارید. لامپ ها و وسایل برقی ماشین را خاموش کنید.
سر مثبت باتری را باز کنید. آمپرسنج را بین باتری ماشین و سر باتری ماشین قرار دهید. سپس جعبه فیوزها را باز کنید. تک تک فیوزها را بکشید و مجددا جا بزنید و به آمپرسنج نگاه کنید. هرگاه آمپرسنج عدد صفر را نمایش داد. مشکل از همان فیوز و وسیله های متصل به آن فیوز می باشد.
برای اینکه بدانید کدام فیوز به کدام وسیله تغذیه کننده متصل می باشد هر شرکت تولیدکننده در کاتالوگ یا برگه مشخصات فنی ماشین شما جدولی از محل قرار گیری فیوزها و رله های ماشین و اینکه هر کدام از آنها مربوط به کدام بخش می باشد را در دسترس دارندگان آن وسیله نقلیه قرار می دهد.
برطرف کردن برق دزدی خودرو:
در ادامه برای پیدا کردن محل دقیق برق دزدی ماشین و روش های برطرف کردن آن توصیه می کنیم مراحل زیر را انجام بدهید.
1- در حالی که خوانش مولتی متر را مشاهده می کنید، فیوزها را یکی یکی بیرون بکشید.
جعبه فیوز را در زیر کاپوت قرار دهید. برای جدا کردن فیوزها از فیوزکش استفاده کنید، از فیوزهایی که کمترین آمپر را دارند شروع کنید و به ترتیب به سمت فیوزهایی که بالاترین درجه آمپر را دارند بروید. پس از کشیدن یک فیوز، مولتی متر را بررسی کنید تا ببینید آیا مقدار آن تغییر می کند یا خیر!؟ اگر تغییری نکرد، فیوز را سر جای قبلی آن قرار دهید و به فیوز بعدی بروید.
وقتی تمام فیوزهای جعبه فیوز زیر کاپوت را بررسی کردید، فیوزهای جعبه فیوز زیر داشبورد را بررسی کنید. اگر به کمک کسی این کار را انجام دهید بهتر است زیرا یک نفر هست که فیوزها را بکشد در حالی که فرد دیگر مولتی متر را مورد بررسی قرار می دهد. اگر کسی برای کمک ندارید، کنتور را در مقابل شیشه جلو نگه دارید تا بتوانید آن را از داخل خودرو بخوانید.
- هشدار: قبل از باز کردن درب، مولتی متر را جدا کنید تا فیوزهای زیر داشبورد را بررسی کنید. سوئیچ درب را با بستن یک تکه چوب ضایعات روی آن غیرفعال کنید تا در حالت فشرده باقی بماند. سپس مولتی متر را دوباره وصل کنید.
- هشدار: می توانید از راهنمای فیوز ماشین خودتان استفاده کنید و در گام اول سراغ فیوزهایی بروید که احتمال برق دزدی در آن زیادتر است. مثل فیوز دزدگیر ماشین.
2- ببینید کشیدن کدام فیوز باعث کاهش قابل توجه آمپر می شود.
برداشتن فیوز ممکن است باعث افت چند میلی آمپری عدد نمایشگر مولتی متر شود که طبیعی است. چیزی که به دنبال آن هستید افت قابل توجهی است، مثلاً اگر میزان از 3.03 آمپر به 0.03 آمپر برسد، شما مدار الکتریکی ای را پیدا کرده اید که برق دزدی را ایجاد می کند.
3- ببینید چه چیزی در مدار آسیب دیده در حال اجرا است.
با دیدن نمودار روی جعبه فیوز و کمک گرفتن از دفترچه راهنمای ماشین متوجه می شوید چه قطعاتی از فیوز تغذیه میکنند و کدامیک از آنها باعث تخلیه شده است. شما همچنین می توانید نمودار سیم کشی این مدار آسیب دیده را بررسی کنید تا به شما در حل مشکل کمک کند.
معمولاً میتوانید نسخههای دیجیتالی دفترچه راهنما و نمودارهای سیمکشی را به صورت آنلاین پیدا کنید.
4- هر دستگاه یا جزء موجود در آن مدار را بررسی کنید.
فیوز را تعویض کنید و هر لامپ، بخاری یا دستگاه الکتریکی را یکی یکی جدا کنید. تمام سوئیچ هایی را که مربوط به اجزا هستند نیز بچرخانید. مراقب باشید تا خوانش روی مولتی متر پایین بیاید تا بفهمید کدام جزء باعث تخلیه باتری می شود.
برای مثال، میگویند فیوز خطا، آنتن برق و همچنین رادیو را کنترل میکند. رادیو را از برق بکشید و ببینید که آیا برق دزدی از بین می رود یا نه. اگر اینطور نیست، آنتن را از برق بکشید و دقت کنید که ضریب مولتی متر پایین بیاید.
5- قطعه ای را که باعث برق دزدی می شود را تعمیر کنید، مولتی متر را جدا کرده و باتری را دوباره وصل کنید.
فرآیند تعمیر بسته به نوع مشکل خودرو بسیار متفاوت است. بنابراین اگر مطمئن نیستید که چگونه قطعه را تعمیر کنید، از یک متخصص برای تعمیر یا تعویض کمک بگیرید. اگر می توانید خودتان تعمیر را انجام دهید، آن را با اطمینان از اینکه خوانش روی مولتی متر کمتر از 50 میلی آمپر است بررسی کنید. پس از اتمام کار، مولتی متر را جدا کرده و کابل منفی باتری را دوباره وصل کنید.
ممکن است بتوانید به سادگی یک سوئیچ را در موقعیت “خاموش” قرار دهید تا برق دزدی را از بین ببرید، یا ممکن است با مشکل پیچیده تری مانند مشکل در دسته سیم روبرو باشید.
نتیجه گیری
خالی شدن کامل باتری سبب همان دشارژ عمیق است که به شدت عمر باتری شما را کم می کند.
در نظر داشته باشید نگهداری باتری حتی با شارژ کم نیز عمر آن را کاهش می دهد.
پس اگر شما مشکل برق دزدی در خودروی خود دارید علاوه بر مشکل کم شدن شارژ باتری و نیاز به باتری به باتری با مشکل دیگری هم مواجه هستید و آن خراب شدن زودتر باتری نسبت به حالت نرمال است.
در پایان توصیه می کنیم برای تمامی مراحل بررسی برق دزدی ماشین و روش های برطرف کردن آن حتما از یک متخصص برق خودرو کمک و راهنمایی بگیرید.